Chlupáči, 26. 2. 2024

Foto: everydoghasastory / Shutterstock

Majestátní a vznešený vzhled, ladné pohyby a božsky nadýchaná srst. O kom jiném může být řeč než o pudlovi? Pojďme se podívat na tyto královské chlupáče zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chytrá hlavička

Královský pudl

Pudlové se řadí mezi nejinteligentnější plemena psů.

Jednoduché povely jsou pro ně jako jednohubka. Rádi se učí nové triky a zajímavé psí kusy, vynikají v dogdancingu i jiných psích sportech. Pudl se dá velice snadno vycvičit a reprezentovat tak své vznešené jméno na nejrůznějších kynologických soutěžích a výstavách,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Elegantní sportovec

Královský pudl

S pudlem velkým neboli královským se můžete věnovat jednak psím sportům, jako například agility, coursingu nebo dogdancingu, ale také vám bude dělat věrného společníka při běhání, cyklistice nebo turistice.

Na výlety a jiné společné aktivity se bude tento kudrnáč vždy těšit. Kromě těchto činností si ale bude užívat i poklidné večery u televize, kdy se vám rád schoulí k nohám či položí hlavu do klína,“ popisuje odbornice.

I když pudl působí jemným a povznešeným dojmem, umí být i vášnivým lovcem a hlídačem. Pokud se chcete věnovat myslivosti, pudl vás překvapí svým odhodláním a loveckými pudy, které si odnesl z dob, kdy byl vyšlechtěn k lovu a aportování kořistí z vody. Z pudla velkého může být i šikovný obranář.

Mazel a společník

Královský pudl

Kromě vysoké inteligence a výborných fyzických vlastností vyniká pudl královský i svou mírumilovností a laskavostí.

Jeho povaha by měla být vyrovnaná a přátelská, tento elegán dobře vychází nejen s dětmi, ale i ostatními psíky a jinými domácími mazlíčky. Využívá se proto hojně i při canisterapii nebo pro výcvik asistenčních psů. Rád se mazlí, tulí a hraje si, zvlášť se svými majiteli, ke kterým si umí vytvořit nezvykle silné pouto. Svou rodinu nadevše miluje, k cizím může být zpočátku opatrný i odtažitý,“ dodává Lucie Šámalová.

Jako u každého chlupáče, i u pudla platí, že je socializace v raném věku velice důležitá. Kromě vrozených povahových rysů, které zaručí pořízení čistokrevného jedince, ovlivní chování štěněte i zkušenosti a zážitky, které nasbírá v nízkém věku.

Kudrlinky a zase kudrlinky

Královský pudl

Ať už se jedná o pudla malého, středního či velkého, každý z nich vyniká svou bujnou kudrnatou hřívou. Srst pudlů je jedinečná nejen svými vlastnostmi, ale i barevnými variacemi. Kromě ikonických sněhově bílých krasavců tak můžete potkat i pudla s černým, stříbrným, apricot zbarvením nebo harlekýn variantou.

Kožíšek pudla je bez podsady, a tak se nemusíte bát nepořádku v podobě chlupů kvůli línání. O srst je třeba náležitě pečovat, aby zůstala jemná a bohatá, bez nečistot a zacuchání. I když péči věnujete poněkud mnoho času, výsledek stojí vždy za to!

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock