Chlupáči, 4. 1. 2024

Foto: Pics by Chris Richardson / Shutterstock

Středně velký papoušek s krásně různobarevnými peříčky, který se hodí i pro začínající chovatele, to je rozela pestrá. Je tím pravým ptáčkem i do vaší domácnosti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Veselá podívaná

Rozela pestrá

Kombinace pestrých, veselých barev rozzáří každý den, i kdyby bylo sebevíc pochmurně. Nejen dětské oči se upnou na rozverného papouška, který si pozpěvuje a poskakuje na bidýlku. Rozela pestrá zaplní celou voliéru, protože velice ráda létá a vydá i za víc papoušků co se hluku týče, jelikož má i velice silný hlas. Křičí zejména v případě, kdy se poleká, nebo je s něčím nespokojená. V opačném případě umí příjemně pobrukovat.

Letec každým coulem

Rozela pestrá

Tento druh papouška má rád pohyb, miluje létání i koupání. Rozhodně se nehodí do malé klícky, odkud by neměl možnost rozletu. Pokud se přeci jen rozhodnete chovat rozelu v bytě či uvnitř domu, dopřejte jí občasné prozkoumání vašeho příbytku. Uvidíte, jak ptáček po proletu pookřeje.

Voliéra by měla být co největší, ideálně maximálních rozměrů do délky, jak jen vám dovolí daný prostor.

Ptáček do nepohody

Rozela pestrá

Rozela pestrá je velice odolný papoušek, kterému nevadí ani chladnější počasí. Pokud mají závětří, kde se mohou před ostrým větrem a jinými povětrnostními vlivy schovat, vydrží ve venkovní voliéře bez problémů celou zimu.

Pokud si pořídíte rozelu jako ručně dokrmované mládě, budete mít ochočeného společníka, ať už jste zkušený chovatel či nikoli. I když umí být rozela k lidem kamarádská, k ostatním papouškům se příliš nedoporučuje. Mezi rozelou a jinými druhy by mohly vzniknout nemalé rozepře, které často končí i vážným zraněním jednoho z papoušků. Nedoporučují se chovat ani dvě rozely stejného pohlaví – ideálním složením je páreček.

Autorský článek

Další info: Russel Pringle: Rosely a jejich mutace; vydalo Nakladatelství DONA; rok vydání: 2010; ISBN: 978-80-7322-135-5

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock