Nezařazené, 31. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Sportovní a zároveň ušlechtilý vzhled ve spojení s přátelskou povahou dělá z pointera dokonalého zástupce psí říše. Své pojmenování dostal pointer z angličtiny díky jeho zvláštnímu způsobu, jak upozornit na výskyt zvěře.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Speciální lovec

Pointer

Své pojmenování dostal pointer z angličtiny díky jeho zvláštnímu způsobu, jak upozornit na výskyt zvěře. Tento lovecký pes ustrne ve specifické poloze, kdy má ocas vodorovně v podobné výšce jako hlavu, přičemž zvedne jednu přední nohu. Tímto směrem, který ukazuje svým tělem, se nachází potenciální kořist. Pointer je tak díky tomuto označování, neboli stavění zvěře při lovu velkým pomocníkem.

Aktivní společník

Pointer

Pointer je velice temperamentní a aktivní chlupáč, který vyžaduje pravidelnou dávku pohybu. Potřebuje vybít energii jak fyzicky, tak psychicky. Proto se hodí do sportovně založených rodin, rád doprovází své pány na výletech, túrách i při fyzicky náročnějších aktivitách. Hodí se například pro bikejoring, neboli běh u kola, vyniká i v canicrossu. Jelikož se jedná o lovecké plemeno, hojně se využívá i v myslivosti. Rád se učí poslušnosti, i když potřebuje trpělivý a laskavý přístup. Bez zábavy a aktivity se doma může tento neposeda nudit a vymýšlet nejrůznější lumpárny. Proto je vhodné věnovat mazlíkovi dostatek času a poskytnout mu i zábavu v podobě hlavolamů a hraček.

Veselý mazel

Pointer

Radost ze života tomuto chlupáči rozhodně nechybí. Díky pointerovi bude každý den veselejší. Tento akční pes má rád vše živé, užívá si legraci s dětmi, činnosti s dospělými i hry s jinými psy i domácími mazlíčky. Nevykazuje známky agresivity a bez problémů vychází téměř s kýmkoliv a čímkoliv. Užívá si přítomnost svých pánů a rád je doprovází u nejrůznějších aktivit. I když je běhání, skotačení a průzkum okolí jeho oblíbenou činností, umí projevovat lásku i přítulností v pohodlí domova.

Jedinečný vzhled

Pointer

Harmonické křivky, mohutný hrudník a dlouhé nohy dělají z pointera výstavního atleta. Tento sportovec se umí pohybovat velice ladně a elegantně, i když se jedná o silného, velkého psa. Dospělý hafan může vážit i přes 30 kilogramů. Pointer se vyznačuje typicky výrazným čelním sklonem (neboli stopem), což je ostrý přechod mezi čelem a čenichem. I když se z dálky může pointer podobat některému z ohařů, tento znak jej dělá jedinečným. Většina pyšných majitelů se do tohoto plemene zamiluje již na první pohled.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock