Chlupáči, 2. 7. 2024

Foto: Marina Plevako / Shutterstock

Dlouhé nohy, srst jakbysmet, hotový psí model. To je afgánský chrt, elegantní chlupáč oblíbený pro svůj vznešený vzhled i jedinečnou povahu. Jaký je a co může nabídnout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rychlý jako blesk

Afghánský chrt

Afgánský chrt je typický sprinter. Dříve sloužil k nahánění gazel a vlků, dnes je oblíbeným domácím mazlíčkem, v některých zemích je často i účastníkem psích dostihů pro svou rychlost a obratnost. K úžasným běžeckým výkonům mu dopomáhá jeho tělesná stavba. Jedná se o psa s lehkou kostrou a pevnými dlouhými končetinami. Hluboký hrudník napovídá, že pohyb je tomuto chlupáči vlastní.

Elegán s důstojností

Afghánský chrt

Tento hafan si umí získat obdiv svou elegancí a šarmem. Díky dlouhé jemné srsti a ladnému pohybu je z afgánského chrta neobyčejně okouzlující stvoření, ze kterého čiší vznešenost, důstojnost a půvab.

Tyto rysy se promítají i do jeho povahy. Jedná se o totiž o psa s vlastním názorem, svobodnou a nezávislou myslí. K cizím lidem nechová důvěru, rád si zachová osobní prostor, a tak může být odtažitý. Naopak k rodině cítí silné pouto a umí být opravdu věrným psím společníkem,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Srdcem lovec

Afghánský chrt

Silnou stránkou afgánského chrta je jeho vyvinutý lovecký pud, který lze jen stěží potlačit. Vášeň pro lov z něj dělá ideálního adepta pro nejrůznější psí sporty, vynikat bude bez pochyby v coursingu, kde soupeřům vytře zrak svou rychlostí a hbitostí,“ říká odbornice.

Lovecké instinkty se u afgánského chrta projevují vždy a všude, což je nutné mít na paměti hlavně při procházkách přírodou. V mžiku může vystřelit za zajícem či srnou a dá se odvolat velice těžko. Proto je ideální venčit tohoto lovce na dlouhém vodítku,“ radí Lucie Šámalová.

Nebezpečí útěku však nehrozí jen v přírodě, ale i ve městě. I zde bychom měli mít na paměti, že je potřeba pejska zajistit a mít jej pod kontrolou. Stačí kočka na protějším chodníku a neštěstí může být na světě.

Chlupáč pro zkušené

Afghánský chrt

Afgánský chrt není typickým psím mazlíčkem, který se hodí do každé rodiny.

Jedná se o chlupáče s jedinečnou povahou, ve které se mísí nezávislost, důstojnost a tvrdohlavost, což z něj dělá poněkud komplikovaného adepta na výcvik. Právě při výcviku a výchově je zapotřebí mnoho pochopení, trpělivosti a citlivého zacházení ze strany majitele,“ nabádá psí trenérka.

Afgánský chrt podle ní vyžaduje zvláštní přístup, navíc potřebuje mnoho pohybu, a tak se nehodí pro kdejakého pejskaře, který si jej pořídí jen kvůli vzhledu.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na spí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock