Chlupáči, 14. 10. 2024

Foto: Standret / Shutterstock

Sněhově bílý pejsek malého vzrůstu, který vás okouzlí nejen svou milou povahou. Maltézský psík je velice oblíbené psí plemeno. A není se čemu divit! Pojďme se podívat, jaký tento chlupáč vlastně je.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Inteligentní mazel

Maltézský psík

I když jej řada lidí kvůli roztomilému vzhledu a velikosti podceňuje, maltézský psík se vyznačuje vysokou inteligencí, kterou zúročuje nejen při plnění povelů, ale i v běžném životě.

Jeho chytrá hlavička přijde na ledacos, a tak potřebuje zabavit. Obstarat zábavu však není v tomto případě žádný problém. Tento bílý rarášek ocení veškerou vaši pozornost, velice rád cvičí poslušnost, učí se nové triky a samozřejmě jako každý veselý psík nepohrdne ani hrou. Je ideálním parťákem na procházky, vyniká i v nejrůznějších psích sportech, a to zejména díky své hbitosti, rychlosti a vynalézavosti,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Může se zdát, že se jedná o malého neposedu, ale tento vděčný psík vám bude s radostí dělat společnost i při lenošení u televize. Hodí se tak i do toho nejmenšího bytu, odkud bude s chutí vyrážet na procházky.

Citlivá dušička

Maltézský psík

Při výchově a tréninku je u maltézského psíka potřeba myslet na to, že se jedná o malého a citlivého pejska, který špatně snáší nátlak, stres a nespravedlnost.

Proto se vyhněte trestům a zbytečnému drilu, tento chlupáč rád udělá, co vám na očích uvidí, třeba za drobný úplatek v podobě pamlsku či hračky. Obecně jeho výcvik není nic náročného, hodí se i pro pejskaře začátečníky. Maltézáček je citlivý i na hluk, příliš křiku a hlasitých zvuků mu nedělá dobře,“ varuje odbornice.

Tento malý psík může zastávat roli i rodinného psychologa. Díky své neobyčejně vnímavé povaze pozná, v jakém jste rozpoložení, a podle toho se bude i chovat. Rád se mazlí, ale i skotačí. S jistotou vám tak zlepší den!

Bílý závoj

Maltézský psík

Na maltézáčkovi vás jistě na první pohled zaujme jeho sněhobílý kožíšek. Aby tato chlouba vypadala reprezentativně, je zapotřebí mnoho péče a přípravků. Údržba dlouhé bílé srsti není nic jednoduchého. V deštivém počasí byste mohli psíka umývat po každé procházce, proto se dlouhá srst často balíčkuje, což zároveň slouží i jako ochrana před jejím polámáním a zkrepatěním. Tento proces se však dělá zejména u výstavních jedinců.

Pokud je váš mazlík často venku a na dlouhé srsti si nezakládáte, můžete zvolit kratší sestřih, který se snáz udržuje. Jeho srst je bez podsady, a tak nelíná, což je dalším pozitivem pro pobyt psíka v bytě.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock