Lidské cukroví raději ne
Na začátku je důležité říct, že rozhodně psům ani kočkám nepřilepšujte z vašich zásob cukroví – cukr i mouka nejsou pro ně vhodné. Přímo nebezpečné pak pro psy je kakao a čokoláda, ty mohou být i v malé dávce přímo toxické. Nevhodné jsou i ořechy. Především vlašské a makademové.
A samozřejmě i cukr je pro zvířata špatný. Nejenže má vliv na obezitu, ale může způsobit vznik alergií nebo cukrovky. Cukr dokonce může u starších psů způsobovat šedý zákal. Pejskům nejlépe dávejte přímo psí pochoutky určené přímo pro ně. Pokud jim, ale již chcete nějaké připravit, tak rozhodně volte tedy dobroty bez soli a cukru. Sladké je vhodné především pro lidi.
„Pokud se již rozhodnete péct, tak také pozor na lepek. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že lepek není nic zdravého pro psy ani kočky. Psí organismus ho špatně tráví. Zbytky jídla s obsahem lepku se mohou nalepit na střevní stěnu a ta se stává hůře průchodnou jak pro trávení další potravy, tak pro přechod důležitých živin přes střevní stěnu do krevního řečiště,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.
Jak na pečení pro pejsky
Při domácí výrobě pamlsků pro psy bychom neměli zapomínat na bezlepkovou mouku jako je třeba pohanková, kukuřičná, rýžová apod. Další ingrediencí mohou být quinoa, uvařená mrkev, celer, bylinky a zapomínat bychom neměli ani na kousky povařeného masa. A na zjemnění těsta je dobré použít masový vývar.
„Platí však, že méně je někdy více, a tak bychom měli myslet na to, že naši psi nejsou „popelnice“ a neměli bychom při výrobě pamlsků nic „přehánět. A to by mělo platit i při množství pamlsků, které chceme pejskům dopřát. Pamlsky dávejte pejskovi hlavně za odměnu,“ dodává Jiří Švihálek.
Recept: Psí krutí cukroví s brusinkami
Nevíte, co pejskovi upéct? Zkuste recept na bezlepkové sušenky s krůtím masem a brusinkami!
Smíchejte bezlepkovou mouku (nebo pohankovou), trochu vody (či vývaru), pár kapek lososového oleje a nadrobno nakrájené krůtí maso (pro zlepšení chuti), podle množství těsta lze (není nutné) přidat vejce (nejlépe bílek) a ve vývaru namočené brusinky (neslazené).
Vše promíchejte do pevného těsta, rozválejte na cca 0,5 cm vysoké těsto a formičkou vyřezávejte pamlsky. Nakonec pečte v troubě cca 18 minut na 160 stupňů.
Jiří Švihálek je odborník na výživu psů a zakladatel české značky krmiv